אני לא מומחה לפסיכוטראומה.
מדינת ישראל התברכה באנשי מקצוע מעולים בתחום. אבל אחת לאיזה זמן (שנה נניח) אני מוזמן לסייע בדחיפות לארגון קרוע. משהו קרה. אסון. מנהל שליבו הכריע אותו בפתאומיות, עובדת ששלחה יד בנפשה, חקירת מבקר פתאומית שמשכה בגסות את שטיח השגרה, פגז שהתיז את קרום השאננות הלכיד של קבוצת לוחמים, צוות של מודיעי נפגעים שכמעט חוסל על ידי בני משפחה זועמים, ילדים מבועתים בגן חובה בשדרות. התנסויות שמצטברות.
קצת מביך לכתוב את זה, אבל ברגעי ההלם הללו, כשאני מתחיל לברר מה קרה ולרחרח מה יקרה, אני מפנטז לפעמים שאני בנעליו של וינסנט וולף (הארווי קייטל המעולה) פותר הבעיות ב"ספרות זולה", עם עניבת הפפיון והקפה עם "הרבה חלב והרבה סוכר".
כי באמת, אין הרבה רגעי נחת כאלה למומחה הנפש, רגעים של כוח מנהיגותי מושתת ניסיון, שלא ניתן לזייפו. הכל בוער מסביב והפסיכולוג מרגיש שכבר ביקר פה בעבר.
זוכרים את הסמכותנות של ה'זאב'?
זוכרים את הסמכותנות של ה'זאב'?
אז בהתחלה זה היה סתם טריפ נרקיסיסטי עם כיסוי חלקי, אבל אחרי כמעט 20 שנה שאני צץ בארועים אסוניים בארגונים, מתהווה מרקם של תחושת ידע יציבה, מתבסס איזה רוגע של מקצוענות בארגונים אסוניים, "שגרת חירום" של יועץ ארגוני, אדם נחוץ שיודע כיצד לווסת בהלה, בטווח של 72 שעות, ואז להישכח בחיבוק וללכת.
מהן השאלות הרלוונטיות ליועץ?
יש הרבה גישות להתמודדות עם טראומה בעת חירום. קצב תחלופת הטכניקות הוא עצום – עד לפני עשור וקצת דיברנו עדיין על דיבוב קבוצתי (CISD – Critical Incident Stress Debriefing). היום זה נחשב למאוד לא עדכני. לכן לא אזדהה עם שיטת ההתערבות שנמצאת כרגע באופנה הקלינית-מחקרית, אלא אתייחס לעקרונות גנריים:
הערכה ארגונית מיידית
- האם הארגון עבר משבר בשנים האחרונות?
- האם המשתתפים עברו אובדנים משמעותיים במקום עבודתם?
- האם קרו אסונות במעגלים רחבים יותר בחיי העובד?
- האם הארגון מגויס בתקופה זו לתהליך שינוי?
- אם כן, האם ההתנגדות לשינוי קשורה לטראומה?
- אם כן, כיצד?
- מה מידת ההשקעה של הלקוח (HR) בהתערבות? בקצה האחד הנהלה שיוצאת ידי חובה ובקצה האחר דאגה ואיכפתיות לעובדים ולמנהלים מעבר להשלכות האירוע.
הערכה צוותית מיידית
- מהי מידת הלכידות בצוות?
- האם עולים ביטויי זעם בלתי מווסתים? אם כן, פענח מדוע. האם קיים קשר לאובדן הטראומטי?
- האם ניכרים הבדלים בין תתי קבוצות?
- מה מושתק? למה?
המשך יבוא…