הנחיות והמלצות למטפלים על טיפול נפשי מרחוק

עצות והמלצות למטפלים על טיפול מרחוק בתקופת הקורונה

איתן טמיר, ma, ראש המכון

כל אחד יודע לומר, ובצדק, שמגפת הקורונה שינתה את חיינו באינספור דרכים. 

אצלנו, במקצועות העזרה למיניה, המגפה העלתה דרמטית את השימוש בשירותי רפואה מרחוק, בכל תחומי הבריאות, והפסיכולוגיה כחלק ממנה. 

סביר שטיפול פסיכולוגי מרחוק לא ייעלם בתום המשבר, ובטוח שלא הומצאה במהלכו. נכון להיום, גם המתנגדים, המתקשים והטכנופוביים ביותר בתחום הטיפול הנפשי, כיתתו את חרבותיהם והתחילו לטפל אונליין כמו גדולים. רובם ככולם משתמשים כיום באמצעים לטיפול מרחוק, כמו יעוץ בטלפון, באימייל ובשיחות וידאו, כחלק אינהרנטי מהפרקטיקה שלהם. 

מטופלים בעולם הפרטי והציבורי כאחד, מתמודדים כעת באתגרים מעשיים ופסיכולוגיים כמו חוסר ודאות, קשיים כלכליים וחרדה גואה בעקבות צריכת חדשות מופרזת. מחקרים מלמדים כמעט בכל המקרים והאזורים השונים חברה המערבית על עליה בשיעור ההתמכרויות, הדיכאון, הפרעת החרדה, אי-יציבות במצב הרוח ובעיות אחרות. 

ענייני מסגרת (Setting)

כמטפלים, עליכם להיות מודעים לשינויים רגולטוריים חשובים, שמתעדכנים מעת לעת, מרביתם הופכים את הטיפול מרחוק לאופציה מושכת יותר במהלך המגפה. 

כמו כן, עליכם להחליט לשם מה תשתמשו בטיפול פסיכולוגי מרחוק (האם רק לייעוץ למטופלים? האם להתייעצות עם קולגות? האם להדרכה מקצועית?) ואילו סוגי פגישות יתקיימו אונליין (הערכה פסיכולוגית מרחוק?  אבחון פסיכוולוגי של ממש? טיפול מתמשך? מתן חוות דעת שנייה?). 

המסוגלות של המטופל למפגש פסיכותרפי בוידאו

עוד חשוב לשקול את יכולתו הטכנית של המטופל לקיים שיחת וידאו, וגם לקחת בחשבון רגולציות מקומיות הנוגעות לאבטחה ולסודיות המידע המועבר בשימוש בפלטפורמות לתקשורת מרחוק.

ויזואליות

היבט חשוב נוסף של טיפול פסיכולוגי מרחוק הוא זה של הנראות: תאורה, עמדת המצלמה ולבושו של המטפל צריכים כולם להילקח בחשבון. יש להציב את המחשב או הסמארטפון בגובה העיניים, לבדוק את התאורה בחדר ולהשתמש בגופי תאורה מלאכותיים אם צריך מאחורי המחשב. 

אם רועש, מומלץ להשתמש במכשירי השתקה ובמיקרופונים, ללבוש בגדים בצבעים סולידיים. על המפגשים בווידאו, כמו זום, להיות חפים ככל הניתן מהסחות רקע, כמו נביחות או הפרעות של ילדים. 

תכנון מראש של הסשן

המטרה היא ליצור סביבה שבה המטופל ירגיש בנוח להשיב לשאלות. כשמדובר בפגישות וידאו, חובה לתכנן מראש מענה לפחות לחלק מהתסריטים. למשל, מה עושים במצב בו תוקפת את המטופל בעיה בריאותית או שהוא הופך אובדני באופן אקטיבי במהלך המפגש?

יש להכין מבעוד מועד פרטי התקשורת למצבי משבר (משטרה וגופי סיוע אחרים). עוד יש להכין תכנית למקרה של כשל טכני ולספק אלטרנטיבה להמשך הפגישה, כמו שיחת טלפון.

לא כל המטופלים יעשו את המעבר לטיפול פסיכולוגי מרחוק, ויש לבחור היטב את אלה שיתאימו לכך. חשוב מאוד לקחת בחשבון את עניין הבטיחות, בעיקר כאשר לא נוכחים אנשי מקצוע בקרבת המטופל (למשל, אם הוא סיעודי). מטפלים עשויים לרצות להימנע מטיפול אונליין כשהמטופל נמצא בביתו, אם יש, לדוגמה, חשש לביטחונו או לפרטיותו. 

 

היעדר מידע לא מילולי

זאת ועוד, בהשוואה למפגש פנים אל פנים, בשיחת וידאו הולכים לאיבוד סימנים עדינים ושפת גוף, כך שפורמט זה עשוי לעתים להוות מכשול. 

לא ניתן, למשל, להריח אלכוהול בטיפול פסיכולוגי מרחוק, או להעריך אם יש על גופו של המטופל סימני אלימות או פגיעה עצמית. 

 

יידוע המטופל

חשוב לדון  עם המטופל, אפילו בקצרהֿ, ביתרונות ובחסרונות של טיפול פסיכולוגי מרחוק על מנת להשיג את המוטיבציה שלו להשתתפות בתהליך, רצוי בכתב. 

חשוב שהמטופל ידע שכמו בקליניקה, אתם שומרים על פרטיותו ועל סודיות המידע האישי שלו, אך יש להסביר לו על הסיכונים שבפריצות רשת. 

עוד יש להבהיר לו מראש מה יקרה אם יתרחש במהלך המפגש כשל טכני. 

התנגדות לטיפול נפשי אונליין

כאשר מטופלים מסרבים, מסיבה זו או אחרת, למפגשים מקוונים, ניתן לקיים את הפגישות פנים אל פנים, על פי הנחיות הרלוונטיות ובשימוש באמצעי המיגון והבטיחות הנדרשים. במצב כזה, יש לתעד את הסיבה לפגישה הפיזית. אוכלוסייה הנוטה במיוחד להתאים לטיפול פסיכולוגי מרחוק היא זו של מטופלים פסיכיאטריים כרוניים המתגוררים בבתים משותפים, והדבר מתאים גם לתקשורת עם הצוותים האמונים על המטופלים במוסדות הללו.

 

מאת

איתן טמיר

איתן טמיר, בעל תואר שני בפסיכולוגיה ומנהל מכון טמיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן