מחשבות חודרניות – מאפיינים, סוגים, טיפול

מחשבות חודרניות


המוח האנושי מסוגל לחשוב אלפי מחשבות מדי יום. חלק מהן הן הגיוניות וראויות, וחלקן האחר הן לא-ראויות ואף מסוכנות. המחשבות הלא-רלוונטיות הללו נקראות מחשבות חודרניות, שהן מפחידות לא אחת, ויכולות לצוץ בתודעתו של כל אחד בכל גיל. קיימת הטענה שהמחשבות הללו הן-לא רצוניות וכי האדם לא יכול לשלוט עליהן, אך כפי שנראה בהמשך, אין זה מדויק. כמו כל הפרעה, גם מחשבות חודרניות ניתנות להתמודדות.

למרות שמדובר במחשבות טורדניות קשות, חלקן עד לרמה של הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) של ממש, חשוב להדגיש שהן לא מעידות על אופי האדם, והרעיונות שמתגלמים במחשבות האלו הם חסרי משמעות ופואנטה. למשל, יש שיחשבו לפתע לקפוץ מרכבת נוסעת, לזרוק את חיית המחמד שלהם מהמרפסת, לפגוע במישהו שהם אוהבים וכדומה.

עד כמה שמחשבות אלו יכולות להיות מזעזעות, הן נחשבות לנורמליות. פעמים רבות הן עולות רק כדי להזכיר לנו מהי ההתנהגות הראויה ומדוע לא לנהוג על פיהן.
הן פשוט מחשבות לא-ראויות שהמוח שלנו מארח.

עם זאת, כאשר המחשבות הללו עולות על הרמות המקובלות וכתוצאה מכך מעוררות חרדה ותחושות לא-נעימות אחרות, הפסיכולוגיה מחלקת אותן למספר סוגים וקטגוריות כדי להבינן לעומק ולהתמודד איתן.

סוגי מחשבות חודרניות

  • מחשבות אלימות: מחשבות טורדניות על אלימות רווחות מבין כלל סוגי המחשבות החודרניות. אנשים המושפעים מסוג מחשבות זה מדמיינים שהם מבצעים פעולות אלימות על עצמם או על אחרים.

  • מחשבות מיניות: אנשים עם מחשבות מיניות חודרניות מתעסקים תדיר עם זהותם ומראם החיצוני. מצב זה הוא שכיח בקרב אנשים בעלי הפרעות חרדה למיניהן.

  • מחשבות לא רצויות: מחשבות לא רצויות הן לא בהכרח מחשבות חודרניות, אך לרוב נקשרות אליהן. המחשבות שנוצרות בזכרון ועלולות ליצור תחושות לחץ וחרדה הן מחשבות לא רצויות.

רוב הסובלים ממחשבות חודרניות חווים גם חרדה, הבאה לידי ביטוי בעצבנות, פחד וחששות.
ישנן הפרעות אחרות שמקושרות אף הן למחשבות חודרניות ואלו כוללות פאניקה, חרדה חברתית, הפרעה טורדנית-כפייתית, הפרעה פוסט-טראומטית וכדומה.



איך ניתן לשלוט על מחשבות חודרניות?

על מנת להתמודד עם מחשבות חודרניות ועם התופעות שנלוות להן, כגון שמיעת קולות, רעיונות לא-רצויים, דימויים ואפילו מצגים ויזואלים של מחשבות קשות, אנשים מנסים להתמקח עם עצמם, מתוך המחשבה שהם יצליחו להתנגד למחשבות הללו. עם זאת, מחקרים מצאו שהדרך הטובה ביותר להתמודד איתן היא לא התנגדות, אלא דווקא קבלתן. להבין שכל אדם חווה אותן, ושהן יעברו בסופו של דבר. אם וכאשר האדם לא יכול להתמודד איתן, אזי מומלץ לו למצוא טיפול נפשי הולם שיעזור לו בכך.


התמודדות עם מחשבות חודרניות 

אנשים הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית הבאה לידי ביטוי במחשבות חודרניות, מוצאים עצמם עסוקים תדיר במחשבות קשות, המפריעות להם לנהל את שגרת יומם. הם דואגים שפעולות שגרתיות ויומיומיות יפגעו בהם, במשפחתם ובקרוביהם. נשאלת השאלה כיצד ניתן להקל על סבלם של המתמודדים עם מחשבות חודרניות ומטרידות, ואף יותר מכך, כיצד ניתן להעצים אותם ולעזור להם להחזיר שליטה לחייהם?
אין דרך לעקוף את מחלת הספק, ההפרעה הטורדנית כפייתית. הדרך היחידה היא ללמוד להתנהל איתה.
במקרה הזה המשמעות היא לזמן את המחשבות החודרניות ובמקביל להימנע מהנסיון להשיג הקלה קצרת טווח לחרדה הנלווית למחשבות.
הקלות קצרות טווח כוללות חיפוש כפייתי אחר מידע, הדחקה והימנעות או סקירה מנטלית חוזרת ונשנית של המחשבה.
עם זאת, הדרך הטובה ביותר לארגן את החשיפה למחשבות הטורדניות היא דרך חשיפה מבוקרת, הדרגתית ואיטית אליהן עד אשר החרדה הנלווית אליהן תיעלם.
יש לזכור שאנחנו הרבה יותר מהמחשבות שלנו.

הפעולות שאנחנו בוחרים בהן הן מה שמגדיר אותנו, ולא מה שעובר לנו בראש. תמצאו את התמיכה הטובה ביותר למצבכם וללא ספק תוכלו למצוא הקלה רבה.


סיכמה: שרית טופז

מקורות:

http://www.news-medical.net/health/Intrusive-Thoughts-Unwelcome-and-Involuntary.aspx
https://adaa.org/blogs/how-to-take-power-back-intrusive-thoughts-ocd

מאת

איתן טמיר

איתן טמיר, בעל תואר שני בפסיכולוגיה ומנהל מכון טמיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן