חרדה ממתמטיקה אצל ילדים ובני נוער

מהי חרדה ממתמטיקה?

חרדת מתמטיקה מתארת ​​סוג של חרדה מתמשכת, אותה ניתן להבין כתכונה שמייצגת מאפיין יציב של הילד, אשר משפיעה על האופן בו הוא מרגיש, תופס ומעריך מצבים ספציפיים שקשורים בלימודי חשבון.

הדרך המתאימה ביותר להתמודדות עם חרדה ממתמטיקה בבית הספר היסודי, בחטיבה ובתיכון הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. אם אתם שוקלים פנייה למטפל CBT מומלץ לילדים בתל אביב, או עם מטפלי CBT ביישובים אחרים בארץ.

אנא צרו עמנו קשר לשיחת התאמה. 

שאלת הביצה והתרנגולת

עדיין לא ברור מה גורם למה:

האם חרדת מתמטיקה פוגעת בביצועים ויכולות מתמטיות, או שיכולות וכישורים מוגבלת גורמים לחרדה ממתמטיקה.  מכיוון שהראיות מעורבות, ניתן להצביע על קשר דו-כיווני בין יכולות מתמטייות לבין חרדת ממתמטיקה:

ביצועים לימודיים ירודים עלולים להצית אצל ילדים מסוימים חרדה מתמטית וליצור מעגל אכזרי שפוגע עוד יותר בביצועים,

ואולם, על פי ממצאים של מחקר אורך, שפורסמו באוגוסט 2021 , קשר בטוח בין האב לבין הילד חיוני במיוחד לפיתוח כישורי התמודדות הקשורים ליכולות המתמטיות אצל הילד. המחקר מצא כי איכות הקשר בין אב לבנו ניבאה את המידה של חרדת מתמטיקה כעבור שנה, ואילו הקשר בין האם לבין ילד לא השפיעה באופן מובהק.

פחד ממתמטיקה

תסמינים של פחד ממתמטיקה

חרדה ממתמטיקה מתבטאת בכמה רמות סימפטומטיות אצל ילדים ומתבגרים: ברמה הרגשית, הקוגניטיבית והפיזיולוגית. היא מובילה לפגיעה בהישגים וקשורה לחרדת מבחנים.

ברמה הרגשית, הילדים חרדים ממתמטיקה סובלים מלחץ נפשי וחשש סביב שיעורי בית ומבחנים מתקרבים, עצבנות, חוסר שקט ודאגות .

ברמה הקוגניטיבית, חרדת מתמטיקה פוגעת בתפקודו של זיכרון העבודה, המוכר גם כזיכרון לטווח קצר.

תסמינים של חרדה ממתמטיקה כוללים ברמה הפיזיולוגית, קצב לב מוגבר, ידיים מיוזעות, כאבי בטן וסחרחורות.  

מחקרים נוירו-קוגניטיביים מציעים כי חרדת מתמטיקה, יחד עם תגובותיה הרגשיות והגופניות, קשורה לרשת הנוירלית של פחד וכאב במוח.

חרדת מתמטיקה ולימודים גבוהים


קבלה ללימודים באוניברסיטה או במכללה היא הישג משמעותי עבור אנשים רבים בשנות ה-20 לחייהם, ובמיוחד עבור אלו שצלחו את לימודיהם בבית הספר על אף קשיי למידה איתם נאלצו להתמודד.

עבור סטודנטים אלו, הלימודים הגבוהים קשים הרבה יותר בהשוואה לחבריהם לספסל הלימודים. הם לרוב נדרשים ללמוד קשה יותר, ולהקדיש זמן רב יותר כדי להתמודד עם קצב הלמידה והיקף החומר. ביודעם זאת, מוסדות אקדמיים דואגים לספק שירותי סיוע והקלות לאותם סטודנטים – הארכות זמן, בחינות בעל-פה, חדרים נפרדים, ועוד.

במתמטיקה, העבודה הקשה לצד הסיוע מצד המוסד האקדמי לא תמיד מאפשרים לסטודנטים להתגבר על קשייהם, המוצאים עצמם נאבקים בציונים הולכים ומדרדרים, עד שבלית-ברירה הם נאלצים לפרוש.

מה עומד בבסיס הקשיים הללו?

מחקרי עבר הראו כי לאנשים בעלי קשיים במתמטיקה ישנו גם קושי בשמירת מידע רלוונטי בזיכרון, וקושי תואם בשליפתו. היכולת להתרכז בבעיה המונחת לפניהם גם כן משפיעה על היכולת של סטודנטים לפתור אותה. גם הריכוז וגם הזיכרון נתונים להשפעתה השלילית של חרדה המגבילה את היכולת להשתמש בהם באופן מיטבי.

יכול להיות, אם כן, שדרך מנגנונים של זיכרון וריכוז, חרדה עשויה להשפיע לרעה על היכולת לפתור בעיות במתמטיקה. מחקר שנערך באוניברסיטת בולדר שבקולורדו שם לעצמו למטרה להבין טוב יותר את ההשפעה שיש לחרדה על ביצועים במתמטיקה. התגלה כי הקשר שבוסס על מחקרי עבר בין זיכרון לבין ביצועים במתמטיקה למעשה מתווך על ידי חרדה. כלומר, הוא התגלה אצל סטודנטים בעלי מידה נמוכה של חרדה, אך לא בקרב אלו בעלי מידה גבוהה של חרדה. החוקרים הסבירו כי כאשר סטודנטים מרגישים חרדה לגבי ביצועיהם במתמטיקה, שליפת המידע הרלוונטי לפתרון הבעיה נעשית קשה יותר, וביצועיהם נפגעים.

מן המחקר עולות שתי מסקנות יישומיות. סטודנט עם קשיים במתמטיקה יכול להרוויח מלימוד אסטרטגיות זיכרון רק עם הוא אינו חש חרדה ניכרת סביב ביצועיו במתמטיקה. במקרים בהם הסטודנט חרד להצלחתו, יש להתמודד קודם כל עם חרדה זו כדי שהוא יוכל להפיק תועלת מאותן אסטרטגיות.

מקורות:

Min Ma, Danfeng Li, Li Zhang (2021). Longitudinal prediction of children's math anxiety from parent-child relationships. Learning and Individual Differences,
Volume 88, https://doi.org/10.1016/j.lindif.2021.102016.

 Frances Prevatt Theresa L. Welles Huijun Li Briley Proctor (2010). Learning Disabilities Research and Practice. https://doi.org/10.1111/j.1540-5826.2009.00299.x

מאת

איתן טמיר

איתן טמיר, בעל תואר שני בפסיכולוגיה ומנהל מכון טמיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן