איך נרקיסיזם גרנדיוזי ופגיע משפיע על אמהות?

בגדול, יש 2 סוגים של נרקיסיסטים:


גרנדיוזים ופגיעים.

הנרקיסיסטים הגרנדיוזים כמהים להתפעלות, הם יחסית נטולי אמפתיה, מקנאים המון באחרים ויש להם אגו מנופח, עם תחושת זכאות מתמדת, כלומר הם חיים באמונה ובשכנוע עצמי שמגיע להם.


הנרקיסיסטים הפגיעים, לעומת זאת, חולקים תכונות דומות לגרנדיוזים, אבל נוטים להיות יותר חסרי ביטחון ולהביע רגשות שליליים יותר, כמו בושה ועוינות.

ד״ר ענת טלמון, פוסט-דוקטורנטית בעבודה סוציאלית באוניברסיטת סטנפורד, בחנה יחד עם עמיתיה 358 נשים ישראליות, שגויסו באמצעות פורומים להריון ולמעבר לאימהות אונליין.

תוצאות המחקר, שהתפרסם ממש לאחרונה, מלמדות כי נשים שדורגו גבוה בסולם הנרקיסיזם הגרנדיוזי דיווחו על רמות גבוהות של רווחה בתקופת המעבר לאימהות. נשים עם נרקיסיזם פגיע, לעומת זאת, דיווחו על רמות מצוקה גבוהות יותר.

המשתתפות במחקר עברו סוללה של מבחנים פסיכולוגיים במהלך ההריון וחודשיים לאחר הלידה.
המבחנים העריכו את שני סוגי הנרקיסיזם, לצד רווחתן הנפשית של המשתתפות:
כיצד הן מרגישות כלפי גופן
הערכותיהן לפני הלידה באשר להתאמתן לתפקיד אימהי
סגנון ההתקשרות וסוג הקשר עם התינוקות
רמות הרגשות החיוביים והשליליים שלהן

יכול להיות שאמהות גרנדיוזיות חוות את התינוק כהרחבה של עצמן, מה שעושה להן להרגיש יותר טוב. הן גם דיווחו על זיקה חזקה יותר לתינוקות, ויכול להיות שתחושת החיבור הזאת היא מובילה לרווחה רבה יותר.
הצוות מצא גם כי נשים גרנדיוזיות נוטות לחוות דימוי גוף ירוד במהלך ההריון, אולם אחרי הלידה הופכות העמדות כלפי הגוף לחיוביות יותר.

נשים שסובלות מנרקיסיזם פגיע הסתדרו פחות טוב. הן דיווחו על רגשות שליליות יותר ביחס גופן, על יותר מצוקה, על יעילות נמוכה יותר כאם וקשיים גדולים יותר להתקשר עם ילדם.

מקור:

Talmon, A., Finzi-Dottan, R., & Ginzburg, K. (2020). “I will love you (me) forever”—A longitudinal study of narcissism and emotional adjustment during the transition to motherhood. Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment. Advance online publication.

מאת

איתן טמיר

איתן טמיר, בעל תואר שני בפסיכולוגיה ומנהל מכון טמיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן