ולריה פאליי, ראשת איגוד הפסיכולוגים האוקראינית – כותבת על המצב

 

מהחזית: מילים של מומחית לבריאות הנפש באוקראינה

בימים הראשונים למלחמה, ״היינו ממוקדים באופן אקטיבי בשיתוף ותקשור של פרוטוקולים לעזרה עצמית, כדי למנוע פאניקה ורמות חרדה גבוהות, תוך תשומת לב מיוחדת לילדים״.

 

שמי ולריה פאליי, אני נשיאת האיגוד הפסיכולוגי הלאומי של אוקראינה.

 

נולדתי ב-1986, 6 חודשים לאחר התקרית בצ׳רנוביל. ביליתי את ילדותי באיחוד הסובייטי המחליד, ואת התפתחותי המוסרית עברתי באוקראינה העצמאית.

 

בגיל 18 השתתפתי ב״מהפכה הכתומה״, מחאה נרחבת נגד שחיתות בבחירות, שאורגנה ע״י מועמד פרו-רוסי לנשיאות. אני, תלמידת שנה א׳, התנדבתי והעברתי בגדים חמים למפגינים.

 

אז ניצחנו. 

 

ב-2014, יחד עם מרבית המדינה, לקחתי חלק במחאות ״מהפכת הכבוד״ (״מיידן״) נגד ביטול מסלולי ההתפתחות של אירופה ודיכוי הדמוקרטיה. באותו זמן התכוננתי להגנה על הדיסרטציה שלי, וסיפקתי יעוץ פסיכולוגי חינם לקורבנות המחאות והשתתפתי בחסימת בסיסים צבאיים, בהם ביקש הנשיא הקודם הנמלט להשתמש נגד המוחים.

 

אז ניצחנו.

 

היום ה-5 במרץ 2022. שוב אני לוקחת חלק באירועים שיקבעו את עתיד מדינתי ואת עתידי המקצועי. ביחד עם קולגות מהאיגוד הפסיכולוגי הלאומי, אנו עושים הכל על מנת להבטיח שהחברה שלנו תשרוד ותחלים.

 

ואנחנו ננצח. 

 

יש חשיבות בכך שאני פותחת מכתב זה בסיפור שלי. אנחנו האוקראינים אופטימיים וצוחקים על זה שהחוסן ואסטרטגיות ההתמודדות שלנו מדהימים. אוקראינים בגיל העמידה כבר עברו שינויים היסטוריים, משברים כלכליים ופוליטיים, מלחמות וקורונה. לפעמים נדמה לי כי החוסן הנפשי שלנו בפני מתח עשוי מפלדה וכי אסטרטגיית ההתמודדות הטובה ביותר עבורנו היא להתאחד.

אני חושבת שתנועת המתנדבים שלנו היא אחת החזקות והמדהימות בעולם. כיום, כמעט כל אוקראיני שהוא יחסית בטוח עושה משהו כדי לנצח: מגן, מארח פליטים, מוביל, מבשל לצבא, קונה פריטים חשובים ותורם לצבא האוקראיני. אפילו ילדים בני 10 מנסים לחסום אתרי וערוצי תעמולה רוסים. אנו באמת רוצים לחיות חופשיים במדינתנו. אנו מרגישים שאנחנו חלק מאירופה – אנו חולקים ערכים אירופיים של דמוקרטיה וחירות.

 

פסיכולוגים אינם עומדים מנגד נוכח היוזמות. מיומה הראשון של המלחמה, בחרנו באסטרטגיה של תגובה לבקשות העכשוויות ובפיתוח תכנית פעולה לעתיד. הפעילות הנוכחית מתמקדת בעיקר בעזרה פסיכולוגית במשבר. זהו פורמט מקוון, מכיוון שאנשים משנים את מיקומם במהירות עקב הסיכון הגובר לחייהם, ואסור לעזוב את הבתים, אפילו במקומות שקטים יחסית, בשל ההגבלות לשעת מלחמה.

 

למעשה, במהלך ימי המלחמה הראשונים לא התקבלו בקשות רבות, כי אנשים נמצאו במצב של סכנה מידית ואיום לחייהם. הבקשות השכיחות ביותר במהלך הימים הראשונים התרכזו בבעיות הומניטריות, כמו מחסור באוכל ובמים, והרס בתים ע״י הפצצות. כשביתך מופגז ואתה יושב במקלט עם אחרים ללא תקשורת, אור או לעתים קרובות מים, ואינך יודע אם תשרוד, שיחה עם פסיכולוג אינה אופציה עבור כולם.

 

לכן, התמקדנו באופן אקטיבי בשיתוף ותקשור של פרוטוקולים לעזרה עצמית, כדי למנוע פאניקה ורמות חרדה גבוהות, עם תשומת לב מיוחדת לילדים: איך לדבר על מלחמה, איך לתמוך בילדים של הורים שגויסו, איך להכין ילד לשינוי מיקום כפוי, ואפילו אילו משחקים לשחק עם ילדים במקלט. החומרים האחרונים היו רלוונטיים במיוחד להורים שהיו מותשים, וישבו במרתפים ובמקלטים תחת אש משך ימים.

 

כעת, כשעוד ועוד אנשים עוברים לערים בטוחות יותר, אנו צופים לקבל יותר בקשות, כי צרכי הביטחון הבסיסיים יקבלו מענה ואנשים יהיו ממוקדים יותר בחוויות הרגשיות שלהם. זאת ועוד, גדל מספר הקריאות לעזרה שעניינן יגון.

 

חברינו וארגונים-שותפים ממדינות אחרות משיקים רשתות של תמיכה פסיכולוגית עם פסיכולוגים דוברי אוקראינית, שכבר עובדות בצ׳כיה, בפולין, בליטא ובלטביה. אנו יודעים שיוזמות דומות מושקות בפורטוגל ובקנדה. אני מקווה שמדינות אחרות יקבעו גם הן יוזמות כאלה בקרוב מאוד.

 

אחרי הניצחון, אנו מתכננים להשיק הכשרה מקיפה בטיפול בטראומה ובייעוץ במצבי משבר. לעמיתים רבים יש כבר מיומנויות רלוונטיות, כי המלחמה באוקראינה לא החלה ב-24 בפברואר 2022, היא החלה לפני 8 שנים עם סיפוח קרים וכיבוש הטריטוריות שלנו במזרח. אבל היום, המטרה שלנו היא שכל פסיכולוג באוקראינה יחזיק בידע ומיומנויות מקצועיים הולמים.

 

בעתיד, אנו צופים מספר הולך וגדל של אנשים עם תגובות הלם, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), דיכאון דחק חריף והפרעות פסיכיאטריות אחרות. קורבנות רבים אף יסבלו מפגיעות מוח, כך שפעילותנו תתמקד בהחלמה נוירו-קוגניטיבית ושיקום. אם מישהו מקוראי מאמר זה מוכן לעזור לקולגות שלי באוקראינה באמצעות השכלתו, נשמח לקבל את עזרתו.

 

אני רוצה לסיים את מכתבי באמירה שלמרות שכעת אנו סובלים מאוד – הורגים אותנו, בתינו נהרסים ואנו מותשים מ-10 ימים של מתח – יש לנו תשוקה עזה לנצח ולתמוך זה בזה.

 

אנחנו מוכנים להילחם.

 

ה-5 במרץ 2022, 

קייב,

אוקראינה היפה והחופשית. 

 

ד״ר פאליי היא נשיאת האיגוד הפסיכולוגי הלאומי של אוקראינה.

היא מנהלת פרקטיקה פסיכולוגית פרטית וראשת ההוצאה לאור האוקראינית UA-TEST.

 

מכתבה של ד״ר פאליי פורסם באתר Psychiatric Times.

 

מאת

איתן טמיר

איתן טמיר, בעל תואר שני בפסיכולוגיה ומנהל מכון טמיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן